Propolis

Propolis

Naast nectar, honingdauw en stuifmeel verzamelen bijen ook hars van bladknoppen en bloemknoppen. Propolis wordt door de bijen gemaakt door het mengen van boomharsen en was.

De boomharsen die de bijen gebruiken zijn voornamelijk deze van dennen, populieren en kastanjes. Bijen vliegen naar de bomen en gaan het hars ter plaatse mengen met was, pollen en lichaamssappen, zodanig dat het niet al te kleverig meer is en makkelijker te verhandelen is.

Bijen beschermen zich met propolis tegen bacteriën en schimmels. De term ‘propolis’ is afkomstig van het Griekse ‘voor de stad’. Voor de bijen is propolis een middel om de korf en het volk te beschermen tegen ongewenste indringers. Dit kan doordat ze alle spleten en gaatjes ermee gaan dichtmaken.

 

Bijen en Propolis

Bijen leven in een grote massa in een zeer beperkte ruimte. Zonder enige vorm van antibiotische bescherming is die samenleving gedoemd om binnen vrij korte tijd uit te sterven aan allerlei bacteriële infecties. De bijen ontdekten echter dat in de natuur verschillende bomen en struiken sappen en harsen afscheiden om zich tegen infecties van buitenaf te beschermen.

Zo kauwen zij uit b.v. de knoppen van berk of populier hars en vermengen dit met speeksel waarin allerlei enzymen en fermenten aan toegevoegd worden. Een volledig plantaardige stof dat bestaat uit: 55% harsen, 30% was, 10% etherische oliën, 5 % stuifmeel en sporen van mineralen en vitaminen (naar Nikolaev 1975) Wanneer deze bomen niet in de buurt staan van de bijenkast (straal van ongeveer 4 km.) zoeken zij hun toevlucht ook naar kastanje, wilg hazelaar of eikenboom. 

Op zoek naar superfoods?