Biologische superfoods bied meer dan gewoon voedsel, dit is een groep voedingsmiddelen, gezamenlijk genoemd vanwege hun hoge concentraties aan vitamines, mineralen, fytonutriënten en vooral antioxidanten.
Hoewel de verschillende vitamines en mineralen individuele gezondheidsfuncties hebben, zijn antioxidanten die die specifiek helpen bij het voorkomen en herstellen van oxidatieve stress in het lichaam, een proces dat cellen beschadigt en veroudering veroorzaakt. Oxidatieve stress is onvermijdelijk, maar het risico op het ontstaan van ouderdomsziekten kan worden verminderd door gewoonten te vermijden die oxidatieve stress versterken (overmatig alcoholgebruik en roken) en een dieet te kiezen dat rijk is aan antioxidanten.
Om een realistisch voordeel van Superfoods te verkrijgen, moeten ze regelmatig worden geconsumeerd. Omdat veel van het wetenschappelijke onderzoek naar antioxidanten voedselhoeveelheden heeft gebruikt die normaal gesproken niet haalbaar zijn in de context van een normaal dieet, is het de beste manier om een zinvolle inname van antioxidanten te garanderen, door dagelijks veel verschillende Superfoods op te nemen .
Andere vaak geciteerde Superfoods zijn bonen en peulvruchten, diverse zaden, quinoa, soja, pure chocolade, diverse kruiden en de sterk gepigmenteerde groenten en fruit.