Waarom bijen belangrijk zijn
Honingbijen kunnen een enorme rol spelen bij het produceren van groenten en fruit voor de hoogste kwaliteit om te telen en consumeren. In 2000 werd de bestuiving van honingbijen in de Amerikaanse landbouwsector geschat op een waarde van $ 14,6 miljard, een stijging van 36,3% ten opzichte van voorgaande jaren (Morse en Calderone 2000). De honingproductie wordt echter geschat op ongeveer $ 200 miljoen, wat ongelooflijk klein is in vergelijking. Van de 115 toonaangevende landbouwgewassen wereldwijd, is 75% daarvan afhankelijk van of profiteren op zijn minst van bestuiving door dieren (Klein et al. 2007). De overige 25% gewassen zijn afhankelijk van zelfbestuiving of wind (Klein et al. 2007). Dit is een enorm deel van belangrijke gewassen die bijen en andere dierlijke bestuivers nodig hebben voor hun voortplanting!Vraag je je nog steeds af waarom honingbijen zo belangrijk zijn voor het verbouwen en produceren van het voedsel dat je eet? Bartomeus et al. (2014) onderzocht hoe bestuivers voordelen opleverden voor verschillende soorten veelvoorkomende gewassen die we consumeren. Ze ontdekten dat als bijen bijdragen aan de productie van groenten en fruit, de kwaliteit verbetert en de opbrengst met 71% zal groeien (Bartomeus et al.2014). Met andere woorden, bijen kunnen ertoe bijdragen dat gewassen er niet alleen beter uitzien en beter smaken, maar ook helpen de hoeveelheid te verhogen die op een bepaald moment kan worden verbouwd.